Ανακοίνωση μεταβίβασης ποσοστού της ΤotalEnergies σε κοινοπραξίες για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων
19.07.2022

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (η «Εταιρεία»), σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» (Ν.4631/2019) και στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» (Ν.4628/2019), διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.

Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της ΤotalEnergies EP Greece B.V. (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ  ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της TotalEnergies EP Greece B.V.. Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της Εταιρείας σε 30%, σε κάθε μια από τις εν λόγω συμβάσεις.

Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.