ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΜΩΝ ΝΤΗΖΕΛ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
16.09.2005

Σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται σε ερώτηση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το ΥΠΑΝ και αφορούν τις προμήθειες της εταιρείας σε πετρέλαιο θέρμανσης επισημαίνονται τα ακόλουθα :

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την κάλυψη των χειμερινών αναγκών των πελατών της εισάγει και μεταπωλεί ετησίως περίπου 1,5 εκατ. τόνους πετρελαίου θέρμανσης.

Δεδομένου ότι η πολιτική της εταιρείας δεν είναι να «σπεκουλάρει» στις συνεχείς μεταβολές των τιμών, αλλά να διαχειρίζεται τους κινδύνους που προκύπτουν από την αστάθειά τους, παραδοσιακά προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο τιμολογείται την περίοδο κατανάλωσης. Έτσι εκλείπει ο κίνδυνος ζημιών από πιθανή μείωση των τιμών μεταξύ των περιόδων αγοράς και πώλησης. Επιπλέον, πάγια πολιτική όλων των πετρελαϊκών εταιρειών με δυνατότητες μακρόχρονης αποθήκευσης όπως η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είναι αγορές – με τιμολόγηση τους μήνες κατανάλωσης – να γίνονται νωρίτερα εφόσον βεβαίως υπάρχει διαθεσιμότητα.

Αυτή η αντιμετώπιση εντάσσεται στις προσπάθειες των εταιρειών να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από τις αστάθειες των τιμών των προϊόντων, οι οποίες επηρεαζόμενες από σειρά παραγόντων δεν είναι προβλέψιμες.

Επιπρόσθετα έχει παρατηρηθεί ότι ελάχιστη σχέση έχει η εποχικότητα με τις διεθνείς τιμές καυσίμων. Για τα τελευταία μάλιστα 6 χρόνια προκύπτει ότι κατά μέσο όρο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι πιο υψηλές το θέρος από τις αντίστοιχες του χειμώνα !

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες προμηθειών αργού και προϊόντων, αυτές γίνονται βάσει του ισχύοντος Κανονισμού Προμηθειών που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας. Οι αγορές πετρελαιοειδών δεν αποτελούν πράξεις μεμονωμένου ατόμου αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας αρκετών στελεχών της εταιρείας, τα οποία η Διοίκηση περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της.

Επισημαίνεται τέλος ότι κανένα στέλεχος ή «παράγων» της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. δεν έχει συμφέροντα (σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο) σε Δεξαμενόπλοια που έχουν χρησιμοποιηθεί (και σημειωτέον ναυλώνονται από τους προμηθευτές) για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης στις εγκαταστάσεις μας.

Αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, η οποία φαίνεται ότι κατά καιρούς γίνεται προσπάθεια να αλλοιωθεί με χρησιμοποίηση ανυπόστατων υποθέσεων και συκοφαντικών χαρακτηρισμών από ορισμένους που ίσως ενοχλούνται από την πορεία της εταιρείας ή με την επικρατέστερη ερμηνεία, αγνοούν τη πραγματικότητα στα θέματα που αναφέρονται.

Από τη Διοίκηση

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΜΩΝ ΝΤΗΖΕΛ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
(μέσος όρος τιμών Fob Μεσογείου, 1998 -2005)