ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Ολοκλήρωση εξαγοράς Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη-Διασφάλιση χρηματοδότησης μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης
06.10.2020

Ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» η εξαγορά του ισχυρού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων που θα κατασκευάσει η Γερμανική εταιρεία «JUWI» στην περιοχή της Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης.

Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, συνολικής ισχύος 204 MW. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, ενώ οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν 16 μήνες, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το Α’ Τρίμηνο του 2022. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Με την υλοποίηση του έργου, επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

Επιπλέον, με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, 5 Οκτωβρίου 2020, από την HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, εξολοκλήρου θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση νέων ομολογιών, ονομαστικής αξίας €99,9 εκατ. με απόδοση 2,42%. Αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024 και διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συνεισφέρει το 75% της έκδοσης.

Η συναλλαγή συμβάλει στη βελτίωση και διαφοροποίηση του μίγματος χρηματοδότησης, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή παρουσία του Ομίλου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με συμμετοχή μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών, καθώς και στην περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την υλοποίηση του σημαντικού έργου ΑΠΕ στη περιοχή της Κοζάνης.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κος Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του έργου ΑΠΕ στην Κοζάνη, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Επιβεβαιώνουμε έτσι τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική, καθώς και την ελληνική οικονομία συνολικά. Επιπλέον η επιτυχής έκδοση ευρω-ομολόγου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του Ομίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.»

helpe,pv,kozani,ελπε,φωτοβολταϊκό πάρκο, κοζάνη