ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “CLIMATE CHANGE CONFERENCE 2019”
24.10.2019

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ δίνει δυναμικά το παρών στην εθνική προσπάθεια για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ενεργειακή Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου κατά την ομιλία του στο Συνέδριο Climate Change Conference 2019”.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΛΠΕ, ο Όμιλος προσυπογράφει τους στόχους της περιβαλλοντικής πολιτικής της Κυβέρνησης και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αναμένεται να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028, αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 35% έως το έτος 2030, ενώ παράλληλα θα θεσπίσει κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την υιοθέτηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας, με παράλληλη πρόνοια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΠΕ ανέφερε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα καθίστανται τα επόμενα χρόνια όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά εξαιτίας του υψηλού κόστους των εκπομπών άνθρακα, σημείωσε ωστόσο ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει μέχρι και το 2050 να καλύπτει περίπου το 33% της ενεργειακής ζήτησης.

Παρουσιάζοντας την στρατηγική της ΕΛΠΕ, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε: «Στον πυρήνα του ενεργειακού μετασχηματισμού που υλοποιούμε βρίσκονται, η αναβάθμιση των υποδομών παραγωγής ενέργειας και καυσίμων με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση των εκπομπών CO2, οι επενδύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και των βιοκαυσίμων 2ης και 3ης γενιάς, η σταδιακή υποκατάσταση του αργού πετρελαίου από πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών ομοίως χαμηλού αποτυπώματος. Παράλληλα, εφαρμόζουμε εκτεταμένα προγράμματα μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης στα διυλιστήρια, στην εμπορία και σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες, ενώ έχουμε αναπτύξει  συνέργειες με την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα σε προγράμματα που στοχεύουν στην επιστημονική κατάρτιση και στην παροχή καινοτόμων λύσεων για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου ή και μηδενικού αποτυπώματος».

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης του Ομίλου είναι συνεχής. Οι σημαντικότεροι δείκτες των αέριων εκπομπών (ανά τόνο τροφοδοσίας) έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% την τελευταία 5ετία, ενώ την προηγούμενη χρονιά βελτιώθηκε σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού σε σχέση με το 2017. Παράλληλα, τα απόβλητα των εγκαταστάσεων αξιοποιήθηκαν κατά τουλάχιστον 75%, με μελλοντικό στόχο το ποσοστό να σταθεροποιηθεί σε ποσοστό άνω του 85%.

Μεσοπρόθεσμα, ο Όμιλος εστιάζει στην δυναμική ανάπτυξη στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην ενίσχυση της θέσης του στο Φυσικό Αέριο, καθώς επίσης και στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων όπου «θα δοθεί  ύψιστη προτεραιότητα στην προστασία του Περιβάλλοντος σε πλήρη εναρμόνιση με την πολύ αυστηρή ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών», όπως υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της ΕΛΠΕ.

Ο κ. Παπαθανασίου, κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα που συντελούνται στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.